Hvordan finne inspirasjon

Å finne inspirasjon er ikke alltid like lett. Noen ganger er man avhengig å komme på en kreativ idé veldig fort, og derfor er det viktig å hele tiden kunne tenke kreativt og ikke havne i en inspirasjons-block. Dette har hendt meg alt for mange ganger, og det ender i lange perioder uten å klare å produsere noe som helst, nettopp fordi jeg ikke klarer hente inspirasjon noen steder. Derfor har jeg samlet noen av mine tips, og hva jeg gjør for å finne inspirasjon.

1. MUSIKK
Det er ikke ofte jeg finner inspirasjon i selve musikken, men bare det å sette på noe jeg liker kan hjelpe med å finne en ro. Dette er et fint utgangspunkt når man vil prøve å fokusere og komme på nye ideer. Kanskje man også skal prøve å finne noen helt nye sanger eller artister. Nye impulser er key i denne settingen, for dette med inspirasjon handler rett og slett om å vri om hjernen til å tenke nytt og kreativt.

2. GÅ TURER/KJØRE
Ofte når jeg trenger å klarne hodet så syntes jeg det er deilig å gå eller kjøre en tur. Ihvertfall om sommeren så liker jeg å ta med kameraet ut i skogen, og noen ganger bare for å få litt luft og tenke på litt andre ting. Nå i det siste, etter jeg har fått lappen, så syntes jeg det er deilig å sette på fin musikk og bare kjøre litt rundt.

_mg_5617

3. BØKER
Les bøker! For meg som er fotograf så finner jeg mye inspirasjon i motemagasiner, kunstblader og fotobøker. Det å bare sitte og bla, og bruke tid på å studere, det hjelper meg kjempemye. Plutselig ser man noe som vekker oppmerksomheten, og man får en idé. Dette leder til neste punkt ..

4. SAMLE INSPIRASJONEN
Alltid samle inspirasjonen du finner. Dette kan man gjøre på flere forskjellige måter, og jeg jobber selv med å utvikle mine inspirasjonsbaser. Her er noen metoder:

 • Inspirasjonsvegg
  Her kan man egentlig gjøre alt man vil. Riv ut magasinsider, skriv ut bilder, samle qoutes eller lyrics man liker, og rett og slett bare sett sammen alt som er inspirerende opp på veggen. Så fort man finner noe nytt, så utvikler veggen seg. Dette gjør at man hele tiden kan kikke på den, og kanskje får man nye ideer.
 • Perm/bok
  Samme metode som inspirasjonsveggen, bare at man setter det sammen i en perm eller en bok. Da slipper man bruke veggplass, for eksempel om man ikke har det tilgjengelig, og man kan ty til boken eller permen om man trenger ideer.
 • Mapper på pc’en
  Noe jeg har begynt med nå er å samle alle midler jeg har i mapper på pc’en. Siden jeg bruker den hele tiden, så har jeg ideer til photoshoots tilgjenglig hele tiden. Her lager jeg egne mapper som heter «Locations», «Moodboards», «Inspirasjon» osv. Om jeg plutselig får en henvendelse fra noen om å gjøre en shoot veldig snart, så kan jeg bare kikke der og se om jeg har noe jeg kan bruke. Dette gjør at jeg slipper bruke mange timer på å komme opp med en helt ny idé.
 • Tumblr
  Tumblr er et fint sted å både finne inspirasjon, men også å lagre det. Her kan man selv uploade, eller reposte fra andre. Til slutt sitter man igjen med en feed man hele tiden kan utvikle og kikke tilbake på.

5. SKRIVE NED IDEENE
Alltid skriv ned ideer! Plutselig kommer man på noe, og om man ikke skriver det ned med en gang, så glemmer man det ofte. Jeg prøver å ha med meg en liten bok når jeg er ute på farten, men noen ganger glemmer jeg å ta den med. Da bruker jeg notater på telefonen, eller det jeg måtte ha tilgjengelig. Det hender – i gode perioder – at ideer kommer skytende inn i hodet, og da må jeg bare få det ned et sted. En egen bok til dette er veldig smart.

_mg_5623

6. ALLTID VÆR VÅKEN
Åpne øynene, og se litt ekstra på ting. Studer farger, mønstre, bevegelser, hvordan folk oppfører seg, hvordan lyset faller på gjenstander.. Det er utallige måter å se verden på, og om man går inn for å se ting annerledes så vil ting plutselig virke annerledes også. Det høres kanskje litt rart ut å skulle være så oppmerksom, men dette har faktisk hjulpet meg mange ganger. I enkelte tilfeller har jeg blitt så oppslukt i detaljer at jeg bare må kaste fra meg det jeg gjør, dra frem kameraet, og ta bilder med en gang. (Digger disse tilfellene, for de blir så tilfeldige, men man føler seg så bra etterpå).

Så som en liten oppsummering: alltid. samle. inspirasjon. Tenk på det som å måtte bygge hi før vinteren kommer. Det gjelder å hele tiden samle masse inspirasjon og impulser frem til den dagen man faktisk trenger det. Og er man aktiv i det man driver med, så trenger man det mye. Derfor er det ekstra viktig! Jeg har ikke helt skjønt verdien av det før nå når jeg begynte på Bilder Nordic, så jeg jobber på spreng med å finne et system som passer meg. Ofte ender det opp med at jeg har noe over alt og ingen system i det heletatt. Har for eksempel over 100 screenshots fra instagram som jeg må finne et sted å lagre.

Men håper dette var til hjelp for noen! Stay creative.

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.